Γλαύκος Σμαριανάκης

Ο Γλαύκος Σμαριανάκης είναι τελειόφοιτος τού παρ. τμήματος Ωδείου Αθηνών υπό τους Αντρέα Τσεκούρα, Χρήστο Τσιαμούλη, Κυριάκο Γκουβέντα. Είναι πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας έχοντας μαθητεύσει με τον καθ. ανώτερων θεωρητικών - συνθέτη Κώστα Δημουλέα. Έχει ολοκληρώσει κλασικές σπουδές βιολιού έως την 3η Ανωτέρα στο Ωδείο Αθηνών.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο όπου και ξεκίνησε μαθήματα κλασικού βιολιού σε ηλικία 6 ετών. Αποφοίτησε από το μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ρόδου το 2008. Παράλληλα “εκκολάφθηκε” μουσικά συμμετέχοντας σε νεανικές ορχήστρες, επαγγελματικά μουσικά σχήματα και παίζοντας βιολί στον τόπο καταγωγής του, το ακριτικό νησί Νίσυρος. Έχει ακόμα μαθητεύσει δίπλα σε αναγνωρισμένους μουσικούς της Δωδεκανησιακής Παράδοσης όπως ο Γιώργος Χατζηπέτρος, Γιάννης Κουλιανός, Ηλίας Αναστασιάδης .


Το 2008 μετακομίζει στην Κρήτη όπου έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με αρκετούς μουσικούς του τόπου ενώ παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια του Ρος Ντέιλι (τροπική μουσική), Γιώργου Παπαϊωάννου (μακάμ στο βιολί). Έχοντας ήδη ξεκινήσει να εργάζεται ως βιολιστής, μελετά συστηματικά μέσα από την εργασία του τον ρόλο του βιολιού στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική. Ταυτόχρονα στην Κρήτη θα σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σταθμό στην πορεία του θα παίξει η συνεργασία του και το ταξίδι με τους ‘‘Teatri mobili compagnia Girovago Rondella e Dromosofista’’, η γνωριμία του με τον Μάριο Παπαδέα καθώς και η μαθητεία του με τον μαέστρο Αντρέα Τσεκούρα. Από 2014 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Εργάζεται ως μουσικός, είναι ενεργό μέλος των μουσικών σχημάτων Μπάντνα Γιοβανίκα, Μπαμ Τριο, Μεράκι Τριο.


Τέλος, έχει συμμετάσχει σε θεατρικές, χορευτικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς και σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.